Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5
     

Zaļās Vārnas Vēstis 2023./2024.m.g.


Lieldienu ieskandināšana muižas pagalmā

2019-05-16

Pavasaris strauji ienāk gan dabā, gan domās, gan mūsu ikdienā un noskaņojumā.

Brīdī, kad diena un nakts ir vienādā garumā, iestājas astronomiskais pavasaris. Pēc Lieldienām, dienām kļūstot arvien garākām, nakts tumsa samazinās, bet dienas gaisma palielinās. Šo "gaismas uzvaru pār tumsu" senās baltu tautas atzīmēja ar pavasara saulgriežu svinībām. No tā arī varētu būt radies svētku nosaukums – Lieldienas – laiks, kad diena ir kļuvusi garāka par nakti.

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas skolēnu līdzpārvalde ieskandināja Lieldienu laiku, organizējot radošās darbnīcas zaļajā ceturtdienā. Muižas ēkas pagalmā pulcējās skolēni, lai ripinātu pašu līdzi paņemtās sakrāsotās olas, darinātu pavasarīgas aproces, censtos salikt Lieldienu olu puzles, ietu rotaļās un šūpotos lielajās šūpolēs.

Šūpošanās ir maģisks rituāls, kas simboliski atdarina saules šūpošanos un dancošanu Lieldienu rītā. Šūpošanās ar maģijas palīdzību it kā palīdz saulei iešūpoties, lai vieglāk būtu uzkāpt debesu kalnā līdz augšai.

Svētku ieskandināšana noslēdzās ar loteriju, kurā varēja piedalīties tie, kuri bija aktīvi rosījušies visās 5 darbnīcās.

Paldies čaklajai Berģu skolas līdzpārvaldes Lieldienu zaķiem Haraldam Kirkovalda, Danielam Mednim, Kristiānai Evertei (5.klases), Annijai Dāvidsonei, Danai Malahovai, Rebekai Rimšai, Lenardam Patrikam Lepsim, Tomasam Brenčevam, Jēkabam Krišjānam, Markusam Daņilovam (6.klases), Tīnai Sarmulei, Aigai Starzdiņai, Katrīnai Tīnai Smilgai, Aleksam Indrikovam, Emīlam Cēsniekam, Madarai Šņickovskai (7.klases) par aktīvu iesaistīšanos pirmssvētku pasākuma organizēšanā un norisē!

Foto šeit...

Līdzpārvaldes koordinātore

Ilze Smilga

2019-05-16


Arhīvs
     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
08:30
1. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
08:30
1. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā